Kako do IoT kariere?

Področje interneta stvari cveti. To je vsekakor tehnologija prihodnosti. Na tem področju je veliko delovnih mest za nadarjene in pridne strokovnjake. IoT kariera je mreža medsebojno povezanih fizičnih subjektov, opremljenih s programsko opremo, senzorji, omrežnimi napravami, pa tudi z elektroniko, ki zbira in izmenjuje informacije, ki omogočajo odzivnost. Primeri naprav IoT so pametni aparati, pametni televizorji, pametni zvočniki, otroške igrače, pa tudi nosljive stvari.

Izobraževanje, ki je potrebno za kariero v IoT

Internet stvari sam po sebi ni posebna panoga. Izpolnjuje zahteve drugih različnih industrij. Zato je med delom potrebno opraviti kar nekaj samostojnega učenja. Obsežno področje IoT ima povpraševanje po inženirjih iz industrijskih kontrol, elektronike, električnih in mehanskih oddelkov. Posamezniki s stopnjami s področja IT, računalništva in podatkovnih znanosti bodo lahko bolje razumeli izraze, ki se uporabljajo v industriji IoT.

NEKATERA IoT PODROČJA:

UMETNA INTELIGENCA (Artificial intelligence AI)

Umetna inteligenca se je iz nišnih tehnologij, računskih področij spremenila v glavno orodje za inženiring računalništva. Pričakuje se, da bodo kariere v umetni inteligenci v središču novega razvoja IT na področjih, kot so avtomatizacija, platforme DevOps, internetni Chabot in robotika. Že danes se število tovarniških delavcev nenehno zmanjšuje in človek vedno bolj postaja nadzorni mehanizem stroja. V tem pogledu je pionir avtomobilska industrija, kjer so številni proizvodni koraki že popolnoma avtomatizirani.

Izobraževanje

Za poklicno kariero na področju umetne inteligence, je dobro imeti diplomo s področja računalništva in določene programske osnove. Potrebno je dobro razumeti logične, filozofske in kognitivne temelje raziskovanja umetne inteligence. Poleg tega bi morali imeti znanje za izvajanje raziskav umetne inteligence v akademskem ali raziskovalno-razvojnem okolju in za ugotavljanje, kako lahko tehnike umetne inteligence nudijo inteligentne rešitve za težave z IT v podjetjih in organizacijah. Znanje s področja umetne inteligence lahko pridobite predvsem v okviru študijskih programov računalništva in informatike.

Akademska kariera: Akademijsko kariero v umetni inteligenci si ljudje navadno prizadevajo za raziskave ali doktorate, saj jim to daje veliko motivacijo za učenje in fazo za dokazovanje svojih sposobnosti na oddelkih za raziskave in razvoj.

Strokovnjaki za delovna mesta na področju umetne inteligence

 • Programska oprema analitiki in razvijalci
 • Računalniški inženirji
 • Specialisti za algoritme
 • Raziskovalni znanstveniki in inženirski svetovalci
 • Kirurški tehniki, ki delajo z robotskim orodjem
 • Medicinski zdravstveni delavci, ki delajo z umetnimi udi, protetiko, slušnimi aparati in napravami za obnovo vida
 • Vojaški in letalski električarji, ki delajo s simulatorji letenja, brezpilotnimi letali in oborožitvijo
 • Visokošolski profesorji na tehničnih in trgovskih šolah, poklicnih centrih in univerzah…

KIBERNETSKA VARNOST (Cybersecurity)

Strokovnjaki za spletno varnost skrbijo zato, da so naši računalniški sistemi varni pred hekerji. Kibernetska varnost temelji na informacijski tehnologiji (IT), številna delovna mesta in donosne kariere znotraj kibernetske varnosti pa se ukvarjajo z blokiranjem kibernetskih napadov in zaščito spletnih podatkov podjetij. Večina poklicev na področju kibernetske varnosti zahteva, da delate bodisi kot inženir (gradite varne spletne sisteme) bodisi da upravljate ljudi, ki te sisteme razvijajo.

Izobraževanje

Zaželeno je imeti diplomo iz IT ali računalništva. Številni delodajalci pričakujejo, da bodo za kibernetsko varnost najeli visoko izobražene strokovnjake, zato je v večini primerov univerzitetna diploma nujna. Diplomski študij kibernetske varnosti bo vključeval naloge programiranja, statistike in tečaje etike in računalniške forenzike. Kibernetska varnost temelji na področju IT, zato vam bo nekaj osnovnega izobraževanja v IT pomagalo razumeti, kako zgraditi in upravljati spletne sisteme in skladišča podatkov.

Za področje kibernetske varnosti pa obstaja tudi veliko tečajev, s katerimi lahko posameznik pridobi določeno znanje na tem področju. Nekaj tečajev je dostopnih na tej povezavi https://www.concise-courses.com/how-to-start-your-career/ .

Delovna mesta na področju v kibernetski varnosti

Za strokovnjaka za kibernetsko varnost delovnih mest ne primanjkuje, tukaj je nekaj delovnih mest, ki jih lahko sprejmete kot strokovnjak za kibernetsko varnost:

 • Varnostni generalist
 • Inženir omrežne varnosti
 • Inženir za varnost v oblaku
 • Varnost aplikacij – uporablja kombinacijo strojne in programske opreme za zaščito aplikacij pred grožnjami.
 • Inženir za upravljanje identitete in dostopa (IAM)
 •  Varnostna arhitektura
 • Penetracijski tester za varnost
 • Analitik zlonamerne programske opreme / forenzike
 • Analitik odzivanja na nesreče
 • Kriptograf
 • Varnostni trener
 • Varnostni revizor

ROBOTIKA (Robotics)

Robotika je veda o inteligentnem gibanju mehanizmov. Ukvarja se s preučevanjem in zasnovo naprav in sistemov, ki so namenjeni razbremenitvi človeka. Inženir robotike je nekdo, ki oblikuje stroje, ki lahko opravljajo naloge namesto ljudi. Roboti so zelo zapleteni in lahko trajajo leta za inovacije. Poleg oblikovanja in testiranja robotov lahko vsakodnevne odgovornosti teh inženirjev vključujejo razvijanje programske opreme, ki se uporablja za upravljanje robotov, pa tudi avtomatizirane sisteme, ki robotom omogočajo učinkovito in natančno izvajanje nalog.

Izobraževanje

Robotika združuje znanja s številnih področij, s čimer se uveljavlja kot izrazito multidisciplinarna in interdisciplinarna znanstvena disciplina. Zato je primerno, da ima posameznik, ki želi delati na tem področju Visoko ali univerzitetno izobrazbo. Inženir robotike potrebuje znanja s področja matematike, fizike, računalništva, programiranja, tehnologije in oblikovanja, mehatronike in strojništva, bioinženiringa, avtomobilskega inženirstva in elektronike. Slednje združuje študij robotike na Fakulteti za energetiko.

Delovna mesta na področju robotike

Inženirji robotike so iskani v podjetjih, ki uvajajo in uporabljajo robotske sisteme. V zadnjih desetletjih je bila ustanovljena vrsta majhnih in srednje velikih podjetij, ki uvajajo v proizvodnjo robote doma in po svetu. To so podjetja Yaskawa Slovenija, ABB Slovenija, DAX Electronic Systems, Fanuc Robotics, Domel, Roboteh in še več drugih. Največ jih uporabljajo v avtomatizirani industrijski proizvodnji (na primer Hella, Revoz, TPV). Inženirje najdemo tudi v razvoju motorjev, telekomunikacijskih omrežij, sistemov vodenja. Med njimi so mnogi na vodilnih mestih v gospodarskih organizacijah ali raziskovalci in profesorji na univerzah doma in v tujini. V prihodnosti bomo videli robote na povsem novih področjih. Evropska komisija je izpostavila in bo dodatno finančno podprla štiri robotska področja: zdravje, nadzor in vzdrževanje, pridelava hrane ter robotiko za Industrijo 4.0.

PODATKOVNA ZNANOST (Data sience)

Gre za več disciplinarno področje, ki usposablja strokovnjake, da lahko pridobijo vpogled in znanje iz strukturiranih in nestrukturiranih podatkov. Znanost, temelji na multidisciplinarnem področju in črpa znanje iz matematike, statistike, računalništva in informacijske znanosti. Natančneje, združuje statistiko, analizo podatkov in strojno učenje ter z njimi povezane metode za razumevanje in analizo podatkov. Znanstvenik s podatki je nekdo (strokovnjak), ki zbira in analizira podatke s svojim več disciplinarnim znanjem in ponuja rešitev. Zato mora imeti statistično znanje in računalniške veščine, ki so potrebne za reševanje kompleksnih težav. Poleg tega bo podatkovni znanstvenik uporabil tehnike v matematiki in algoritmu za reševanje nekaterih najbolj analitično zapletenih poslovnih problemov.

Izobraževanje

Znanstveniki s podatki so iz različnih akademskih okolij, med njimi matematike, statistike, računalništva, inženiringa in naravoslovja. Tudi nekateri znanstveniki imajo diplomo iz ekonomije, družboslovja, gospodarstva in celo medicinskih znanosti. Minimalna izobrazba, da bi postali znanstvenik za podatke, je štiriletna diploma iz znanosti o znanosti ali s tem povezane tehnične discipline. Medtem pa boste za boljše možnosti za zaposlitev podatkovnega znanstvenika morali magistrirati iz področja Data Science. Najbolj zaželena univerzitetna diploma je univerza B.Tech in Data Science. Pri nas imamo študijske programe smer Podatkovna znanost na Fakulteti za naravoslovje, matematiko in informacijske tehnologije, Fakulteti za informacijske študije in Fakulteti za računalništvo in informatiko.

Podatkovni znanstveniki potrebujejo spretnosti s področja računalniških programov in jezikov (SAS, SPSS, MATLAB R, Python, Java, C / C ++, Hadoop Platform, SQL / NoSQL Databases), poslovne pronicljivosti ali varčnosti, komunikacijske sposobnosti in napredne tehnične spretnosti.

Delovna mesta na področju podatkovne znanosti

Podatkovni znanstveniki najdejo zaposlitev v katerem koli delovnem prostoru, ki za delovanje uporablja podatke, kar velja za vsako organizacijo, ki si prizadeva za rast. Delovna področja, ki jih lahko prevzamejo podatkovni znanstveniki so npr: podatkovni inženir, analitik podatkov, inženir strojnega učenja, računalniški in informacijski raziskovalec.

 

Ker gre za novo industrijo, je težko napovedati prihodnost IoT. Nekaj je pa gotovo, da bo postalo vse večje in pomembnejše. Če ste zainteresirani in nadarjeni ter ste pripravljeni trdo delati, ste primerni za to področje. Vedno se boste morali učiti novih stvari in se srečevati z novimi izzivi. V IoT vas vsekakor čaka vznemirljiva prihodnost.

 

 

 

 

Viri:

Kariera na področju umetne inteligence | Poklicne poti in obeti | Zaposlitve | Plača (photo-555.com), 2.4.2021

PREPROSTI NAČINI ZA ZAČETEK KARIERE KIBERNETSKE VARNOSTI: 12 KORAKOV – ENCIKLOPEDIJA – 2021 (observatoriodepaliativos.org),  2.4.2021

Vrednost kibernetske varnosti – TryEngineering.org Poganja IEEE,  2.4.2021

15 najboljše šole za kibernetsko varnost na svetu – Svetovni štipendijski forum (worldscholarshipforum.com), 2.4.2021

https://www.concise-courses.com/how-to-start-your-career/, 2.4.2021

https://www.fe.uni-lj.si/mma/robotika-brošura-2019/2019021114013591/ (uni-lj.si), 2.4.2021

Kako lahko postanem podatkovni znanstvenik v 2020? Stroški, plača, kariera (worldscholarshipforum.com), 2.4.2021

Top 10 razlogov za razmišljanje o karieri v podatkovni znanosti (eferrit.com), 2.4.2021

https://www.futureoftech.org/internet-of-things/6-career-opportunities-in-iot/ , 2.4.2021