Projekt RAY, Erasmus9+, KA3, se počasi zaključuje. V tem šolskem letu smo na Šolskem centru Nova Gorica uspešno izvedli pilotiranje novega modela pristopa k učenju, ki temelji na učenju z delom in dijakom omogoča pridobivanje izkušenj in spoznavanje dejanskega delovnega okolja.

Prva skupina dijakov 3. letnikov ERŠ in SPLŠ je marca letos v sklopu PUDa začela z delom na konkretnih projektih (npr. električni skiro, avtomatski zalivalnik vrta, mulčer itd).

Drugi skupini, to je 9 dijakom 2. letnikov ERŠ in SPLŠ, smo v sodelovanju s podjetjem MAHLE EDS d.o.o., ki je tudi partner projekta RAY, organizirali izobraževalni obisk  na delovnem mestu ali t.i. »job shadowing«. Dijaki so imeli možnost spoznati posamezno delovno mesto, najprej s teoretičnega vidika, saj so jim sodelavci podjetja prestavili in razkazali potek njihovega dela. Nato so imeli možnost, da tudi sami samostojno izvesti določene aktivnosti.

Dijaki so bili navdušeni nad ogledom podjetja in delovnih mest. Menijo, da so takšne izkušnje koristne, saj učenje poteka na praktičnih primerih. Povedali so tudi, da so veliko spoznali, predvsem pa, da potrebujejo še veliko znanj, da bodo lahko opravljali različna dela.