Na Šolskem centru Nova Gorica smo tudi letos razpisali natečaj Deli svojo zgodbo 2022 v okviru projekta NEW VET, KA3, ki ga financira program ERASMUS+. Poklicno izobraževanje in usposabljanje (PIU) lahko poteka v različnih oblikah in zajema vrsto veščin. PIU je odlična možnost za dijake, ki želijo začeti svojo kariero, delodajalce, ki želijo izboljšati usposobljenost delovne sile, odrasle učence, ki se pripravljajo na novo vlogo, itd.

Dijake, mentorje v podjetju ter učitelje smo povabili, da z nami delijo svoje izkušnje na področju poklicnega  izobraževanja in usposabljanja. Tudi to je eden izmend načinov, da pripomoremo k večji prepoznavnosti PIU, ter da postane prva izbira za ljudi, ki so pripravljeni slediti svojim talentom.

Na natečaj smo prejeli kar lepo število zgodb in izbira ni bila lahka. Komisija, ki so jo sestavljali po en predstavnik dijakov PIU, učitelj PIU,  mentor v podjetju in  predstavnik partnerja v projektu NEW VET je imela kar težko delo, da je izbrala najboljšo zgodbo.

Nagrajenci letošnjega natečaja so:

–          Za kategorijo dijak: Marko Žavbi

–          Za kategorijo učitelj PIU: Tadej Štrancar

–          Za kategorijo mentor v podjetju: Boris Mavri

 

Vsem se zahvaljujemo za sodelovanje in želimo veliko uspehov na vaši poti.

 

Marko Žavbi, dijak

Sem Marko Žavbi, dijak srednje lesne šole v Novi Gorici. Imam 19 let, vizijo in željo, da bi les in glasbo v svojem življenju predstavljal kot delček moje sreče. Z drugimi besedami, sem ljubitelj glasbe in lesa. Na njiju gledam s spoštljivimi očmi, hvaležnostjo do tega, kar mi dajeta. Tako z melodijami iz moje kitare, violine, klavirja kot tudi z lesnimi izdelki, ki bodo tako meni kot drugim polepšali dom. Z lesom se srečujem že od malih nog. Veselje do tega mi je prvi pokazal oče, me peljal v mizarsko delavnico, pokazal stroje, orodja predvsem pa pot do vsega tega. Že takrat sem se zavedal, da je ta občutek in nekakšna dolžnost že v mojem srcu, da si to želim delati in da me to veseli. Širok spekter predmetov in razne obšolske dejavnosti so pripomogle k celovitejšem razmišljanju o tem, kako postati najboljši mizar. Dobro počutje je vedno tam, kjer se počutiš doma, v naravi, v naravnem okolju. To nam daje les. Kdor zna ceniti naravo in njen pomen, ceni tudi les in vsa njegova bogastva.

 

Boris Mavri, mentor v podjetju

Les me je pritegnil v že zelo zgodnjem otroštvu. Njegove lastnosti sem začel spoznavati s prvimi lesenimi piščalkami, in prvimi izdelki v domači kleti. Že zelo zgodaj sem spoznal, da bo moj poklic mizar in tako sem prva strokovna znanja osvojil s srednjo šolo. Številni izdelki, ki sem jih naredil so bili na raznih razstavah, najbolj pa sem bil ponosen na moj zaključni izdelek, ki je bil razstavljen na gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Po končanem šolanju sem se zaposlil in nadaljeval z obdelovanjem lesa. V prostem času sem izkušnje in znanje poglabljal pri priznanem mizarju. Vse znanje z veseljem prenašam kot mentor na mlajše generacije, ki v našem podjetju opravljajo prakso.

 

Tadej Štrancar, učitelj PIU

Moje ime je Tadej Štrancar, poučujem strokovne predmete s področja strojnih inštalacij ter obdelave kovin na Šolskem Centru v Novi Gorici. Moja kariera »strojnika« se je začela že zelo zgodaj, saj so me fascinirali razni gradbeni stroji ter njihovo delovanje. Po osnovni šoli sem se vpisal na strojno tehnično šolo na šolskem centru v Novi Gorici, skozi srednje šolsko šolanje me je začelo zelo navduševati energetsko strojništvo. Po uspešno končani srednji šoli, sem šolanje nadaljeval na FS v Ljubljani, kjer sem diplomiral z nalogo iz energetike. Poklicna pot me je nato vodila v razna podjetja v Novi Gorici in njeni okolici. In prišel čas, da tudi jaz začnem deliti in predajati svoje znanje dijakom. Zaposlil sem se na Šolskem centru Nova Gorica. Pedagoško delo mi je zelo pri srcu, saj ga opravljam z zelo velikim veseljem in v čast mi je, da dijaki odnesejo zelo veliko znanja, To nam potrjujejo delodajalci h katerim gredo ti dijaki na prakso, kot tudi to, da se pri njih zaposlijo.