Pred kratkim se je naša ekipa srečala z partnerji za projekt Escape2Stay iz Španije, Portugalske, Nemčije in Avstrije. Cilj partnerstva Escape2Stay je razviti in voditi izobraževalne sobe pobega, ki so namenjene promociji sektorjev poklicnega izobraževanja in usposabljanja (VET) ter jih uveljaviti kot primarno izbiro za učence. Projekt prevzema pristop učnih scenarijev, ki temeljijo na igrifikaciji, za namene poklicnega usmerjanja. Ta projekt uporablja inovativne pristope k podajanju znanja in izpostavlja primer dobre prakse pri uporabi sobe pobega za izobraževalne namene.
Na sestanku so partnerji preizkusili sobo pobega, ki smo jo razvili na Šolskem centru Nova Gorica. Skupaj smo pregledali dosežene cilje ter se pogovorili o nadaljevanju projekta. Do sedaj smo z partnerji pripravili raziskovalni dokument, v katerem smo raziskali prednosti uporabe igrifikacije v obliki sobe pobega za promocijo tehniških smeri izobraževanja.
Vsi imamo tudi izdelane prve verzije sob pobega, katere bodo v kratkem tudi testirane z osnovnošolci ter na podlagi njihovih komentarjev po možnosti tudi izboljšane. Trenutno pripravljamo tudi vodič, kateri bo predstavil proces, kateremu moramo slediti, če želimo tudi sami razviti sobo pobega za podobne namene. Ko bodo sobe pobega končane, bodo na spletni strani projekta brezplačno na voljo vsa navodila ter materiali, katere bi potrebovali, če bi želeli tudi sami narediti iste sobe, kot smo jih mi ter jih tudi igrati.
Sobe pobega (Escape rooms) so posebna oblika zabavnega dogodka, pri katerem je skupina ljudi zaprta v sobi in mora reševati uganke, da pobegne. Sobe pobega vodi tako imenovani Game Master, ki je na voljo, da po potrebi zagotovi namige in jim pomaga v nujnih primerih. Le te so postale priljubljene v 2010-ih in od takrat je format igre na voljo tudi kot mobilne/igralne aplikacije, različice družabnih iger in knjige.
Privlačen element sob pobega za poklicno izobraževanje in usposabljanje je, da morajo igralci pokazati različne spretnosti in znanja za uspešno reševanje igre. To lahko oceni sposobnosti igralcev in jih ozavešča o njihovem potencialu. Poleg tega so igre pobega zabavne in nepozabne izkušnje, saj nagrajuje uspeh in ne kaznuje napak.